1989 - 20 de ani : centras centras, 2009-02-23 05:51:23


Cea mai recenta conferinta a Institutului de stiinte umaniste din Viena continua seria "DEBATING EUROPE". Evenimentul i-a avut ca invitati pe Timothy Garton Ash, Kurt Biedenkopf, Adam Michnik, Viktor Orban*

Oameni care urca pe Zidul Berlinului, trabanturi care traverseaza granita spre Vest, Vaclav Havel sustinand discursul sau in Piata Wenceslas, soldatii maghiari care taie gardul de la granita cu Austria si Lech Walesa si mustata sa impunatoare in fata banerelor Solidarnosc - toate acestea sunt imagini simbolice ale anului 1989. Ele par a fi "de ieri", dar reprezinta in fapt documente istorice ale unei alte Lumi.


In cadrul seriei de conferinte "Europa in dezbatere", intalnirile din Burgtheater au strans laolalta politicieni influenti, intelecturali de marca si oameni de stiinta pentru a stimula dezbaterea publica in Europa.

A fost anul 1989 un moment crucial sau au existat alte linii de demarcare, precum cea trasata in 2004 de marea extindere a Uniunii Europene si cum si cat de des s-a modificat echilibrul geopolitic? Si din ce perspectiva putem discuta despre 1989 ca despre un an de cotitura?

*Timothy Garton Ash - profesor la catedra de Studii Europene, University of Oxford.
  Kurt Biedenkopf, fost prim ministru al Saxoniei, Presedinte al Consiliului de Administratie, Hertie School of Governance, Berlin
  Adam Michnik, Redactor sef Gazeta Wyborcza
  Viktor Orban, fost prim ministru al Ungariei, Presedinte al Sindicatului Civic Maghiar Fidesz

Nu sunt comentarii. Fi primul care isi spune parerea!

Logare utilizatori

Creeaza cont utilizator

Creeaza contul tau de asociatie si beneficieaza gratuit de toate facilitatile sistemului eAgora
Forumular de inscriere

Solutie web TreeWorks