Protest impotriva restrangerii dreptului la libera asociere ( 1 semnaturi  ) 

Data de incepere: 2008-02-27

Data de sfarsit: 2009-02-10

 

Organizaţiile semnatare protestează împotriva înăspririi condiţiilor de acordare a personalităţii juridice pentru asociaţii şi fundaţii şi pericolului creat pentru organizaţiile neguvernamentale de a fi dizolvate la cererea autorităţilor statului.

În data de 26 februarie 2008, Parlamentul a adoptat un proiect de lege de modificare a Ordonanţei Guvernului nr.26/2000 prin care a limitat sfera denumirilor pe care o asociaţie sau fundaţie le poate folosi. Noul text prevede că este interzisă folosirea în denumirea asociaţiei (fundaţiei) a unor sintagme sau cuvinte susceptibile să creeze confuzie cu denumirea unor autorităţi sau instituţii publice de interes naţional sau local. Formularea folosită este vagă şi permite arbitrariul în refuzarea acordării personalităţii juridice unor organizaţii neguvernamentale nou înfiinţate. Organizaţiile semnatare consideră că textul în vigoare până la această modificare, ce prevedea interzicerea folosirii unor denumiri specifice autorităţilor sau instituţiilor publice, este mult mai clar şi solicită revenirea la acesta.

Şi mai grav, proiectul de lege adoptat de Parlament, prevede că asociaţiile şi fundaţiile deja înfiinţate şi a căror denumiri conţin sintagme sau cuvinte susceptibile să creeze confuzie cu denumirea unor autorităţi sau instituţii publice au obligaţia de a solicita schimbarea denumirii în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii de modificare. În caz contrar, orice autoritate, instituţie sau persoană interesată va putea solicita dizolvarea respectivei asociaţii sau fundaţii. În lipsa unui text clar, va fi dificil pentru organizaţiile neguvernamentale să aprecieze dacă denumirea lor încalcă sau nu interdicţia nou impusă. Astfel se poate crea situaţia în care, după expirarea celor 6 luni, unele organizaţii neguvernamentale să fie dizolvate la cererea autorităţilor. În plus, obligaţia de schimbare a unei denumiri deja aprobate printr-o hotârâre judecătorească irevocabilă, încalcă şi principiul puterii lucrului judecat şi principiul neretroactivităţii legii.

Mai mult, proiectul de lege a fost promovat de Guvern în Parlament cu încălcarea grosolană a obligaţiei de consultare cu societatea civilă. În expunerea de motive se precizează că proiectul a fost suspus dezbaterii publice prin publicare pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei, ceea ce este fals. Proiectul de lege publicat şi care încă poate fi consultat pe această pagină, se referea strict la condiţiile de acordare a statutului de utilitate publică pentru unele asociaţii şi fundaţii şi nu conţinea niciuna dintre prevederile privind denumirea sau obligaţia de schimbare a denumirii, sub sancţiunea dizolvării, pentru organizaţiile neguvernamentale.

Organizaţiile semnatare apreciază că modificările iniţiate de Guvern şi adoptate de Parlament se aseamănă cu legislaţia promovată în Rusia în ultimii doi ani, prin care se încearcă reducerea la tăcere a asociaţiilor şi fundaţiilor incomode, şi sunt incompatibile cu cerinţele unei societăţi democratice, în care dreptul la liberă asociere trebuie garantat şi protejat. De aceea, solicită Preşedintelui României să nu promulge legea de modificare şi să ia toate măsurile necesare pentru a fi evitată intrarea în vigoare a unor prevederi care îngrădesc dreptul la liberă asociere.

1. APADOR-CH
2. Academia de Advocacy
3. Agenţia de Monitorizare a Presei
4. Asociaţia ACCEPT
5. Asociaţia Civitas Nostra – Târgu Mureş
6. Asociaţia Pentru Comunitate – Sf. Gheorghe
7. Asociaţia pentru Parteneriat Comunitar Focşani
8. Asociaţia Pro Democraţia
9. Asociaţia Revoluţionarilor fără Privilegii
10. Asociaţia Română Anti-SIDA
11. Centrul Euroregional pentru Democraţie – Timişoara
12. Centrul de Resurse Juridice
13. Centrul de Resurse pentru Participare Publică – CeRe
14. CENTRAS
15. Centrul pentru Jurnalism Independent
16. Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţii
17. Centrul pentru Resurse Civice
18. Fundaţia Gheorghe Ursu
19. Fundaţia Soros România
20. Grupul pentru Dialog Social
21. Institutul pentru Politici Publice
22. Institutul Român de Training
23. Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii
24. Societatea Academică din România
25. Societatea pentru Justiţie


Persoană de contact: Diana-Olivia Hatneanu, director executiv APADOR-CH,
0722 467 034, 315 46 31

Lista semnaturi

Logare utilizatori

Creeaza cont utilizator

Creeaza contul tau de asociatie si beneficiaza gratuit de toate facilitatile sistemului eAgora
Forumular de inscriere
Solutie web TreeWorks